Ostrov Ithaka

Ithaka je řeckým ostrovem, který patří do Jónské skupiny ostrovů. A i když náleží spíše k menším ostrovům (jeho rozloha je jen necelých 100 km2), je možné si zde dokonale odpočinout a strávit tady velmi příjemnou dovolenou. Na délku sice měří jen asi 30 kilometrů, ale i tak přímo vybízí k detailnímu poznávání místní krajiny ať už na kole, pešky nebo pohodlně autem.

ithaka

Kefalonia, která je známější než Ithaka, je vzdálena pouhé 4 kilometry. A vzhledem ke skutečnosti, že na Ithace samotné není letiště, většina turistů, kteří budou trávit na Ithace svou dovolenou, se na ni dopravuje po přistání právě z Kefalonie trajektem. Lodí se z Ithaky můžete též dostat na nedalekou Lefkadu, známé Korfu či dokonce na řeckou pevninu do přístavu Patras.

Ithaka se neřadí mezi příliš turisticky rušné a navštěvované řecké ostrovy. To je důvodem, proč si stále drží svůj přirozený charakter a především všudypřítomný klid a dovolená na Ithace tak znamená v první řadě dokonalý a ničím nerušený odpočinek. Díky příznivému podnebí je zdejší příroda neustále zelená a svěží a o dovolené tady v hojné míře najdete borovice, vinice, olivy a cypřiše.

K poznávání Ithaky během dovolené si lze, vedle nejrůznějších motorových i nemotorových vozidel, zapůjčit také motorový člun, na kterém je možné objet Ithaku nejen ze všech stran, ale dokonce se vydat na další okolní ostrovy. Na nich čeká na návštěvníky klid, pohoda a prakticky žádní turisté. Co víc si od letní dovolené u moře žádat? Navíc jsou téměř všechny pláže na Ithace oceněny modrou vlajkou čistotu vody.

Na aktivní jedince, kteří už se v průběhu dovolené na Ithace dosytosti nabažili místních pláží a moře, čekají historické památky a úchvatná středomořská krajina. Vrcholným zážitkem je výstup na nejvyšší horu Niritos nebo horu Merovigli. Na mnoha místech lze spatřit typické středomořské kostelíky, které jsou rozesety téměř na každém řeckém ostrově.

Na nákupy je nejlepší zamířit do přístavu a současně hlavního města ostrova Ithaka. Podél malebné zátoky se krčí řady pestrobarevných domečků, obchůdků se suvenýry a kaváren s občerstvením. Pro obdivovatele neopakovatelné atmosféry středomořských ostrovů, příznivce odpočinku a relaxace, popřípadě přesvědčené romantiky, je Ithaka jako stvořená a dovolená strávená na tomto ostrově určitě bude patřit k výjimečným zážitkům.

Napsat komentář